5 Yılda Devleşen Robotlar
Kasım 3, 2020COBOT NEDİR ?
Aralık 24, 2020Robotik Barmenler, Kokteyl Makineleri ve Biyonik Barlar
Robotik Barmenler, Kokteyl Makineleri, Biyonik Barlar, onlara ne demek isterseniz, Barbotlar beni büyülüyor. Bilirsiniz, sizin için kokteylleri karıştırabilen tamamen otomatik makinelerden büyülenmemek elde değil…
İki nedenden dolayı ilgileniyorum. Birincisi, eğlenmeyi seviyorum, aletlere bayılıyorum ve bence bir Barbot bir partinin en iyisi olurdu. Çoğu insan birini hiç görmedi, hatta duymadı.CNC uzmanları, birçok CNC tesisinde görülen oldukça basit bir robotik kolu fark edeceklerdir.
İkincisi, bir tane inşa etmek isterseniz, birçok büyüleyici mühendislik problemini ortaya çıkarırlar. Bu makalede, kendi Biyonik Kokteyl Yapıcınızı oluşturmak için size olabildiğince çok fikir getirmek için Robotik Barmenler hakkında derinlemesine araştırma yaptım. En çok dikkatimi çeken Barbot ise Makr Shakr oldu. Gelin biraz “Makr” hakkında detaylara değinelim.
Makr Shakr , insanların 3 endüstriyel robot kolundan içecek sipariş etmelerini sağlayan robotik bir barmen sistemidir. Bunlar , sanayi devriminin oldukça ikonik sembolü olan Kuka KR 16 robotlarıdır. 16 kilogramı kaldırabilirler, sinir bozucu derecede hızlı ve inanılmaz derecede hassastırlar (bir milimetrenin 1 / 10’una kadar doğruluk). Tamamlayıcı bir uygulama, insanların 100’den fazla likör ve karıştırıcıdan oluşan bir listeden bir içecek tarifi seçmesine ve özelleştirmesine olanak tanır. Kuka endüstriyel robotlarından ikisi, karıştırma görevi için kokteyl çalkalayıcılarla donatılmıştır, üçüncüsü ise bitmiş içecekleri içeceği sipariş eden kişiye ileten bir konveyöre teslim eder (muhtemelen son derece hızlı hareket eden robotlar tarafından kimsenin vurulmaması için).
Makr Shakr, MIT’nin Senseable City Lab’ında tasarlandı ve inşa edildiği İtalya’da Carlo Ratti Associati tarafından üretildi ve uygulandı. İnanılmaz bir şekilde, bu devasa proje yaklaşık üç ay içinde konseptten tam uygulamaya geçti. Tam teçhizat, beş ila altı metrik ton ağırlığındadır ve denizde yolculuğu oldukça yoğun bir şekilde paketlenmiş bir nakliye konteyneri içinde gerçekleştirdi. Şimdiye kadar gördüğümüz en gelişmiş robot barmen.
Tipsy Robot Bar‘da ve Quantum of Seas Yolcu Gemisi‘nde, Planet Hollywood Bar’da iki Makr Shakr Kokteyl Makinesi bulunur. Buradan bir göz atın:
Bir içecek karıştırma aparatına sahiptir ve likör şişeleri, bas-dök musluklarla tavana asılır. İşte Makr Shakr’ın daha iyi bir videosu:
Muhtemelen kollar standart bir tavan ızgarasına ve diğer konumlara alt programlar olarak programlanmıştır. Alt programlar daha sonra kullanıcı dostu bir içecek seçim uygulaması tarafından çalıştırılabilir.
Makr Shakr, özel içeceklerin programlanabilmesi için kapasiteye sahiptir ve içki yapmakla meşgul olmadığı zamanlarda kulüpte çalan müzikle dans edecek şekilde programlanabilir. Kolları kullanmak kesinlikle makineye çok fazla görsel pizza verir, bu da ticari bir kitleye satış yaparken önemlidir.
Robotik Barmen Nasıl Çalışır ?
Peki gelelim bu Barbotların nasıl çalıştığına. Kullanıcılar bir uygulama indirir (I / O’da önceden yüklenmiş uygulamanın geri ölçeklendirilmiş sürümüne sahip bir tablete sahiptiler) ve giriş yaparlar. Oradan, zaten var olan bir içecek şablonunu alabilir veya sıfırdan başlayabilirler. Makr Shakr, Bacardi ve Coca-cola ile ortaklık yaptı, bu nedenle kabaca iki düzine alkollü içki ve likör ve aralarından seçim yapabileceğiniz yüzden fazla alkolsüz karıştırıcı var. Malzemelerinizi ve içinde istediğiniz her birinin miktarını seçersiniz. Ayrıca tuz ve biber karışımı, toz şeker, limon dilimleri ve hatta nane yaprakları gibi katı maddeler de ekleyebilirsiniz. Her şey söylendiğinde ve yapıldığında toplam içeceğiniz 200 ml’ye (kabaca 6,8 sıvı ons) kadar çıkacaktır.
İçecek siparişinizi gönderdikten sonra, bu bilgi bir web sunucusuna gönderilir ve bu da onu Makr Shakr’daki yerel bir sunucuya geri gönderir. Bu bilgi daha sonra iki kısma ayrılır. Birincisi, uygulama ile birlikte Pentegram ve süper über ortaklarıyla birlikte yapılan görselleştirme sistemidir. Robotik kolların arkasındaki geniş ekranda, içkinizi ne zaman girdiğini ve olduğu anda ona ne yapıldığını tam olarak görebilirsiniz. Önünüzde kaç kişinin olduğunu ve bekleyişin nasıl olacağını da görebilirsiniz. Verilerin diğer yarısı robotik sistemlere giriyor.
Tüm malzemeler içeri girdiğinde, robot çalkalayıcının kapağını kapatır ve onu kuvvetli bir şekilde sallar (ve bir insan kolu hareketine oldukça yakın bir yaklaşımla) ya da karıştırılmış bir etki vermek için hafifçe döndürür. Gerçek şu ki, biraz karışıklık yaratıyorlar. Daha sonra içeceği orta robotun tuttuğu bardağa dökerler. Bu robot, gerektiği kadar garnitür ekler ve ardından bitmiş içeceği, içeceği bekleyen müşteriye ileten beş taşıma bandından birine yerleştirir. Çalkalayıcı daha sonra suyla durulanır ve işlem yeniden başlar.
Yazılımın da yapabileceği bazı ilginç şeyler var. Uygulamayı yöneten Carlo Ratti Associati Proje Müdürü Alessandro Incisa, “İnsanların sorumlu bir şekilde içmeleri için Makr Shakr’ı kullanmalarını sağlamak istiyoruz” diyor. “Size sunduğu her içeceğin hacmine göre alkolü takip ediyor. Bir gecede her kişinin içtiği alkollü içecek sayısını sınırlayabilir.” Ancak yüzdelerin kaydını tuttuğu için dinamik bir sayı olacaktır. Örneğin, belirli bir süre içinde yüzde 12 ABV olan 5 içeceğe, ancak yüzde 40 olan yalnızca iki içeceğe izin verilebilir. Aynı zamanda kalorilerinizi de sayabilir ve insanlar bazı hayati istatistiklere girerse, Makr Shakr gece boyunca kan-alkol içeriğinizi (BAC) bile tahmin edebilir.
Neden Önemlidir ?
Makr Shakr, şüpheli olabileceği gibi, barmenlerin yerini almaya çalışmıyor. Örneklediğim içecekler genel olarak nezihti. Ya da onları yaratan kişinin onları tasavvur ettiği kadar nezih. Ancak barmenlik bilimden çok sanattır ve tatların işlenmesi hala en iyi insan dokunuşuyla yapılır. Bu sadece hoşunuza gidebilecek bir içeceği keşfetmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda o içeceğin yaratılışının bir soyağacını da verir. Diyelim ki viski ile bir içki arıyorsun ve benim yarattığım bir içkiyi keşfediyorsun. Sadece içeceğimin nasıl yapıldığını görmekle kalmaz, aynı zamanda önceki yinelemelerini de görebilir ve notlarımı okuyabilirsiniz, “Hoşuma gitti, ama sanırım bu sefer biraz fazla tatlı yaptım.” Daha da hassaslaştırmak için ayarlayabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, üzerinde çalıştığım içeceğin başka bir yinelemeye sahip olduğuna dair bir bildirim alacağım. Belki denemek istiyorum. Arkaya gidiyorum ve onu daha da iyileştiriyorum. Asla barda buluşmasak ve beraber yapmasak bile birbirimizin ismini bilmesekte, birlikte bir şeyler yarattık. Bu tamamen katılımcı, demokratikleşmiş bir tasarımla ilgili.
MIT çalışanları bunu biliyor ve bunu değiştirmek istemiyorlar. Daha iyi bir içecek yapmaya çalışmıyorlar. Bunun yerine Makr Shakr, Üçüncü Sanayi Devrimi’nin bazı prensiplerinin bir örneği – gerçekten bir mikro kozmos – olarak kastedilmektedir.
Açıkçası endüstriyel teknoloji inanılmaz yerlere ilerledi, ancak MIT tarafında proje lideri Yaniv Jacob Turgeman’a göre, bundan biraz yabancılaştık. Makr Shakr ile, endüstri devriminin sembolleri olan bu inanılmaz robotikleri kullanıyorlar ama erişilebilir hale getiriliyorlar. Turgeman, “Fikrin bir kısmı, herkesin bu güçlü teknolojiyi cebindeki bir şeyle kontrol edebilmesidir” dedi. MIT Senseable City Lab’ı işleten Makr Shakr’ın babası Carlo Ratti de aynı fikirde.
Bu durum yaratıcı sürece katıldığımız zaman bizim için daha çok şey ifade ediyor. İçeceğimizi sadece zevklerimize göre daha kişisel hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda bize ait olduğu hissi de vardır , çünkü bu bizim yarattığımız bir şey. Bu felsefeleri üretime uyguladığınızda – robotik olarak düşünmeye başladığımız bir dünya – aniden yeniden insan oluyor çünkü kendimizi içinde görebiliyoruz…