Yenilenmiş Robot Sistemi
Eylül 4, 20205 Yılda Devleşen Robotlar
Kasım 3, 2020Robot teknolojileri; Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliğinin de içinde bulunduğu bir çok mühendislik dalının birleşimidir. Robotik ve yapay zeka teknolojileri ileri teknoloji alanlarındandır. BIT alanındaki gelişmelerle birlikte günümüzde oldukça merak içeren konulardan olan Yapay Zeka ve Robotik, günlük kullanımlarda da yerini almaya başlamıştır.
Genel hatları ile robotik teknolojilerinin içerdiği ana teknoloji/bilim alanları şu şekilde sıralanabilir:
1. Elektronik – Yazılım Teknolojileri
- İşaret İşleme Devre ve Aygıt Teknolojileri
- Algılayıcı (Sensör) Teknolojileri
- Hesaplama Bilgi İşlem Devre ve Aygıt Teknolojileri
- Seyrüsefer, Güdüm ve Kontrol Teknolojileri
- Modelleme, Simülasyon ve Analiz Teknolojileri
2. Mekanik – Mekatronik Sistem Teknolojileri
- Mikroelektromekanik Sistem (MEMS) Teknolojileri
- Elektro Mekanik Hareketlendirici Teknolojileri
- Minyatür Sistem Tasarım ve Entegrasyon Teknolojileri
3. Malzeme Teknolojileri
- Fotonik ve Opto-Elektronik Malzeme Teknolojileri
- Kompozit Malzeme Teknolojileri
- İleri Polimer ve Plastik Malzeme Teknolojileri
- Akıllı Malzeme ve Yapı Teknolojileri
- İleri Metal Alaşım Teknolojileri
Yapay Zeka Nedir ?
Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.
İnsan zekasına özgü olan, algılama, düşünme, öğrenme, sorun çözme, fikir üretme, iletişim kurma ve karar verme gibi davranışları göstermesinin beklendiği işletim sistemidir. Bu sistem ayni zamanda fiziksel olarak da tepki gösterebilmelidir.
Yapay Zekanın Robotik Sistemlere Katkısı
Üretim departmanlarında otomasyonu hızla yaygınlaştıran robotik sistemler yapay zekalarla entegre edildiğinde, gelecekte daha da fazla sektörde yaygınlaşacağını ön göstermektedir. Bu yaygınlaşma sonucunda daha az insan emeği ile hızlı, ekonomik ve verimli projelerin de gerçekleşeceği anlamına gelmektedir.
Sürekli gelişen ve öğrenen yapay zekalar gerekliliklere göre kendini adapte edebilirler. Yaygınlaşan yapay zeka ve robotik sistemler, üretimdeki verimliliği ve rekabetçiliği artıran bir faktör olarak öne çıkacaktır.
Yapay Zekanın Avantajları
- Zor ve büyük isleri yapabilirler
- Yorulmazlar
- Uzaktan yönetilebilirler
- Eğiticidirler
- İletişim kurarak sürekli gelişirler
- Kendisi karar verebilir
Kuka Robot ile Yapay Zekanın Bize Kazandırdıkları
KUKA robotları günümüzde birçok alanda görüp, duymaktayız. Peki, KUKA Robot karar vererek hareket edebilir mi? KUKA, geleneksel programlamayı azaltmak veya ortadan kaldırmak için yapay zeka uygulamaları üzerinde ayrı ayrı çalışıyor.
Dünyanın en gelişmiş otomasyon şirketlerinde kullanılan KUKA robotlar, yakın zamanda yapılan çalışmada adını yine duyurmayı başarmıştır. Araştırmacılar modeli eğitmek için bir KUKA robot-kol kullanarak robotun, görerek ve dokunarak hissedebildiklerini gözlemlemişlerdir.
İlerleyen zaman dilimlerinde KUKA Robotlar otomasyonlarda Yapay Zeka ile kullanıma başlayacaklardır. Örneğin KUKA Robot bir CNC makinesini yükleyip boşaltmak için kolayca kullanılabilmektedir. Yapay zeka ile geliştirilmiş KUKA Robotlar makinede parça olup olmadığını fark edebilir, diğer robotlar ile etkileşime geçerek görevlerini yerine getirebilir. Bu sayede enerjiden tasarruf sağlanırken karmaşıklığın da önüne geçilebilir.